wat mogen mijn kromsnavels wel eten en beslist niet: ( dit  is tevens ook voor de halsband parkiet en alle andere grote parkieten soorten )

 

 

Voeding

Basisvoer
Als basisvoer nemen we een mengsel voor grote parkieten of valkparkieten. Je kunt schepvoer nemen of voer in verpakking. Ik kies voor het voer in verpakking want schepvoer ligt altijd open. Je kunt ook beter niet al te grote hoeveelheden kopen, het zaad wordt dan 'oud' en de voedingswaarde neemt dan af, wat ook minder lekker smaakt voor de valkparkiet. Bij kleinere hoeveelheden is het zaad elke dag vers. Bij het verversen van het voer lijkt het vaak of er nog genoeg in zit. Maar dat lijkt zo, want de valkparkieten pellen de zaden en zo blijven en hulsels liggen. Als er nog wel genoeg onderop zit moet je de hulsels weg blazen, zo blijft het beschikbare voer over.

Eivoer
Eivoer is ook belangrijk voor de valkparkiet. Het bevat dierlijke en plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen enz. Eivoer is vooral nodig om de rui en de voortplanting te bevorderen. Sommige valkparkieten geven niks om droog eivoer. Ze eten het liever vochtig en op de verpakking staat ook meestal hoe je het tot een rullige massa moet maken, met toevoeging van druppels water. Eivoer is te mengen met bijvoorbeeld fruit, groenten en grit. Eivoer dient ¼ van het dagrantsoen te zijn.

Hoeveel geven?
Tijdens kweek: - onbeperkt*
Tijdens rui: - dagelijks.
Tijdens rust: - 2 maal per week.

*Tijdens de kweek is het niet noodzakelijk om het onbeperkt te geven, ik doe het wel. De valkparkieten geven vaak veel en graag eivoer aan hun jongen.

Groenvoer en fruit
Groenvoer en fruit is ook belangrijk voor de valkparkiet en moet toch het liefst dagelijks gegeven worden. Groenten zoals sla, spinazie en andijvie moeten niet teveel gegeven worden, want dat veroorzaakt een te dunne ontlasting. Het beste is om met groenvoer en fruit veel af te wisselen zodat de valkparkiet allerlei verschillende soorten vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Valkparkieten eten eigenlijk veel soorten fruit zoals appel, peer, mandarijn, sinaasappel, rode bessen, aardbei, kersen en kiwi. Als groenten kan bijvoorbeeld sla, andijvie, spinazie, witlof, broccoli, vogelmuur, komkommer en wortel worden gegeven.

Grit en maagkiezel
Grit moet altijd aanwezig zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld het gemengde vogelgrit van Puik. Dit bevat gezuiverd en gebrand oestergrit, houtskool, en scherpe maagkiezel. Het oestergrit geeft extra kalk in het dagrantsoen, terwijl de houtskool eventuele darmstoornissen voorkomt of geneest. De scherpe maagkiezel is goed voor de vertering van het voedsel in de maag. Andere mineralen kunnen gegeven worden door een mineraal- of kalkblokje, of door een stukje sepia, hier slijt de valkparkiet zijn snavel ook aan.

Lekkernijen
Een valkparkiet houd ook wel van een lekker 'snoepje', oftewel iets lekkers. Dit mag de valkparkiet ook, alleen je moet er altijd niet teveel van geven. Zo wordt de valkparkiet snel te dik wat problemen kan veroorzaken. Hier zijn een aantal lekkernijen die bij valkparkieten vaak erg gelieft zijn. Trosgierst is bijna bij elke valkparkiet erg gelieft. 1 à 2 strengen per week zijn voldoende. Er zijn ook knabbelstaven, deze zijn erg lekker voor ze en ze zijn ook goed voor valkparkieten. Verder vinden valkparkieten vaak een schijfje hard gekookt ei erg lekker, of noten. Tamme valkparkieten eten ook graag mee met hun baasje, sommige valkparkieten vinden muesli en Brinta bijvoorbeeld heel lekker. Dit kan geen kwaad, er zitten allerlei granen in, alleen Brinta wordt gemengd met melk, dit kan je voor de valkparkiet met water mengen, omdat teveel melk niet goed is voor de valkparkiet. Veel valkparkieten houden ook van een slokje koffie, of chocomel bijvoorbeeld. Dit is erg slecht voor de valkparkiet. Heel af en toe kan het echter niet veel kwaad.

Water
Water is natuurlijk ondenkbaar. Dit moet dan ook altijd vers aanwezig zijn en regelmatig ververst worden. Ik geef een voorkeur aan een drinkflesje omdat in een open bakje de valkparkiet waarschijnlijk zal gaan baden, het water is dan gelijk vies. Een apart bakje of badhuis voor het baden is dan aan te raden. Op erg warme dagen in de zomer moet het water meerdere malen per dag ververst worden. Een bad in de winter raad ik echter af, want als het hard vriest zijn de gevolgen duidelijk.

Wat mag een valkparkiet niét hebben?
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten! Dit komt door het hoge zout- en vetgehalte in de snacks. Vrijwel alle fruitsoorten mogen gegeven worden aan de valkparkiet, maar  Avacado is een fruitsoort wat giftig is voor de valkparkiet en tevens voor alle kromsnavels, dus geef nooit en te nimmer Avacado. Dus als je jouw valkparkiet wilt verwennen, geef de valkparkiet dan bijvoorbeeld een stukje trosgierst/fruit, of een snoepstaafje voor valkparkieten.

Bodembedekking

Schelpenzand nemen de meeste mensen maar dat stuift omhoog en dat kan in een valkje zijn of haar ogen komen met oogontsteking tot gevolg .

Wij gebruiken rivierzand van de gamma .is iets zwaarder.

Ook kan je corbo gebruiken daar mag de valkparkiet zelfs aan knabbelen en kan geen kwaad.